Wednesday 29 May 2013

Πώς θα μάθω το παιδί να βγάλει την πάνα και να χρησιμοποιεί το γιογιό


Κάθε παιδί είναι διαφορετικό όσον αφορά το πότε και το πόσο γρήγορα θα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Το δικό σας παιδί θα εκπαιδευτεί με το δικό του τρόπο. Όμως, μιλώντας ή διαβάζοντας για τις εμπειρίες άλλων, βοηθά στην όλη διαδικασία.

















Ξεκίνησα να βγάζω την πάνα στο γιο μου όταν ήταν λίγο μικρότερος από 2 ετών και πραγματικά αγάπησε τη διαδικασία –όλον αυτόν τον ενθουσιασμό και την αναγνώριση που εισέπραττε όταν πήγαινε τουαλέτα. Προσπάθησα να το κάνω μια διασκεδαστική εμπειρία, ενώ τον αντάμειβα με αυτοκολλητάκια, κάτι που πραγματικά βοήθησε. Το “potty training” είναι μια διαδικασία και θέλει πολύ υπομονή. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά βήματα:

Βήμα 1
Ακόμα κι αν υπάρχει γιογιό στο σπίτι, αγοράστε στο παιδί σας ένα καινούργιο, δικό του. Πηγαίνετε να το αγοράσετε μαζί για να του δημιουργήσετε τον ενθουσιασμό για να αρχίσει τη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Βήμα 2
Μιλήστε στο παιδί σας για τη διαδικασία της εκμάθησης της τουαλέτας πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια. Εξηγήστε του πως το γιογιό θα αντικαταστήσει την πάνα του και είναι το μέρος που θα κάνει τσίσα και κακά.

Βήμα 3
Αγοράστε κάποιο βιβλίο που έχει σαν θέμα του την εκπαίδευση της τουαλέτας. Διαβάστε το αρκετές φορές μαζί με το παιδί σας για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι συνεπάγεται η διαδικασία. Προτείνω αυτή τη μέθοδο ανεπιφύλακτα, καθώς την έχω χρησιμοποιήσει με το γιο μου.

Βήμα 4
Δείτε κάποιο βίντεο στο youtube με θέμα την εκπαίδευση της τουαλέτας. Αυτό, συνδυαστικά με την ανάγνωση του βιβλίου, είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να απεικονίσει τη διαδικασία της χρήσης του γιογιο.

Βήμα 5
Αφήστε το παιδί σας να συνηθίσει να κάθεται στο γιογιό. Στην αρχή μπορεί να το κάνει φορώντας τα ρούχα, αλλά όσο πιο γρήγορα μάθει να κατεβάζει το βρακάκι του, τόσο το καλύτερο. 

Βήμα 6
Χρησιμοποιήστε μια κούκλα ή ένα λούτρινο παιχνίδι για να δείξετε στο παιδί πώς χρησιμοποιείται το γιογιό. Κάντε τον ήχο που κάνουν τα ούρα (σσσς) κρατώντας το παιχνίδι σε καθιστή θέση πάνω από το γιογιό. Το παιδί θα το βρει διασκεδαστικό και θα βοηθήσει να του δώσει κίνητρο να χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

Βήμα 7
Πάρτε στο παιδί σας ένα εσώρουχο για να ξεκινήσει την εκπαίδευση. Θα το χρειαστείτε. Πάρτε μαζί το παιδί σας για στα ψώνια του εσωρούχου του για να διαλέξει κάποια με τους αγαπημένους του ήρωες επάνω –αυτό θα του τονώσει τον ενθουσιασμό.

Βήμα 8
Ξεκινήστε πηγαίνοντας τα παιδί σας αμέσως στο γιογιό με το που ξυπνάει. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο ευχάριστο γίνεται, καθώς πιθανότατα θα είναι αγουροξυπνημένο και κακόκεφο εκείνη την ώρα. Τραγουδήστε του όσο κάθετε. Μην το κρατάτε καθισμένο στο γιογιό για περισσότερο από 5 λεπτά τη φορά. Αν η προσπάθεια ευοδωθεί, επιβραβεύστε χειροκροτώντας το. Αν όχι, ξαναδοκιμάστε αργότερα.

Βήμα 9
Δημιουργήστε μια ρουτίνα στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Ένα πρόγραμμα θα σας βοηθήσει. Έχετε το γιογιό για το μικρό σας προτεραιότητα το πρωί, σταθερή συνήθεια μετά τα γεύματα και πριν πέσει για ύπνο. Επίσης, πηγαίνετε το παιδί στο γιογιό κάθε φορά που το ζητάει. Θα δείτε σύντομα εξέλιξη.

Να θυμάστε πως είναι μια διαδικασία. Πρέπει να δείξετε πολύ ενθουσιασμό στο μικρό σας και να έχετε υπομονή. Καλή επιτυχία!

Εμμονή με το ipad. Είναι επικίνδυνο;


Η κόρη μου είναι 7 χρονών και ήδη βλέπω πως ασχολείται υπερβολικά με το i pad που υπάρχει στο σπίτι μας. Παίζει με τις ώρες εφαρμογές και δυσανασχετεί όταν της το παίρνουμε. Μήπως είναι σημάδι εξάρτησης που πρέπει να προσέξουμε;


Αυτό είναι ένα συνηθισμένο δίλημμα για πολλούς γονείς, ξεκινώντας σαν μια αθώα απασχόληση και έναν διασκεδαστικό τρόπο για να εισάγετε την τεχνολογία στη ζωή σας. 
Θα συμβούλευα να βάλετε κάποιους κανόνες στο σπίτι άμεσα. Καθορίστε ένα χώρο όπου το ipad μπορεί να χρησιμοποιείται, για παράδειγμα την κουζίνα, και ορίστε ένα όριο χρόνου χρήσης του. Είναι σημαντικό να δίνετε και εσείς το καλό παράδειγμα. Δεν θα είναι ωραίο να σας δει να χρησιμοποιείτε εσείς το ipad στο σαλόνι όταν έχετε ορίσει κανόνα να χρησιμοποιείται μόνο στην κουζίνα. Η κόρη σας σε εύθετο χρόνο θα συμμορφωθεί. Δείξτε υπομονή και βάλτε αυτά τα όρια. 

Δεν έχει φίλους. Πώς να τη βοηθήσω να κοινωνικοποιηθεί;


Η κόρη μου είναι αρκετά κλειστός χαρακτήρας και φέτος που άλλαξε σχολείο δεν έχει κάνει ακόμα νέους φίλους. Πρέπει να ανησυχώ; Μπορώ μπορώ να κάνω κάτι εγώ;















Δεν αποτελεί πρόβλημα αν το παιδί σας δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό. Είναι ακόμα μικρή και για κάποια παιδιά η κοινωνική ζωή του σχολείου δεν είναι εύκολη. Μιλήστε με την δασκάλα της, είναι βέβαιο οτι μπορεί να σας προσφέρει αξιόλογες πληροφορίες. Καλέστε μια φίλη της στο σπίτι. Τα ντροπαλά παιδιά νιώθουν πιο άνετα στο δικό τους περιβάλλον. Συνοδεύστε τη κόρη σας με μια φίλη της στο πάρκο, εκεί θα μοιραστεί εμπειρίες και με άλλα παιδιά και σιγά, σιγά θ’αναπτύξει σχέσεις βαθιάς και αληθινής φιλίας.

7 συμβουλές για να μιλήσεις στον γιο σου για το σεξ


Πώς πρέπει να χειριστούμε το λεπτό αυτό ζήτημα.
Πρέπει να παραδεχτώ πως ούτε εγώ ήμουν ενθουσιασμένη όταν ήρθε η ώρα να ενημερώσω τον εννιάχρονο γιό μου για θέματα που αφορούν στο σεξ, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, πράγματι, μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονέων. Συνειδητοποίησα, όμως, πως εάν το αποφύγω, το πιο πιθανό είναι το παιδί να αναζητήσει απαντήσεις στους φίλους, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ και δεν ήθελα να εμπιστευτώ τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του γιού μου σε τέτοιες πηγές.




Τι πρέπει να κάνεις;

1. Να αντιληφθείς πότε είναι έτοιμος.
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ηλικίας. Ως μητέρα, ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από τον καθένα και μόνο εσύ είσαι σε θέση να γνωρίζεις εάν το παιδί σου είναι έτοιμο να έχει αυτή τη συζήτηση, ή όχι. Σε γενικές γραμμές, όμως, η συζήτηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής επαφής είναι καλό να αρχίζει από μικρή ηλικία και, μάλιστα, από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Ιδιαίτερα, όταν βρίσκεται στο κατώφλι της εφηβείας, όταν, δηλαδή, αρχίζουν οι σωματικές αλλαγές.

2. Να είσαι προετοιμασμένη σωστά.
Ίσως νιώθεις πως δεν είσαι έτοιμη να έχεις αυτή τη συζήτηση με τον γιό σου, νιώθεις αμηχανία, ακόμη και ανησυχία. Το κλειδί είναι η κατάλληλη προετοιμασία. Μίλησε με άλλους γονείς, διάβασε βιβλία σχετικά με αυτό ή ενημερώσου από το Ίντερνετ.

3. Μείνε μακριά από περισπασμούς.
Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί όταν συζητάτε για το σεξ. Καλύτερα αυτή η συζήτηση να γίνει σε έναν χώρο με κλειστή πόρτα, κλειστή τηλεόραση ή υπολογιστή, χωρίς περισπασμούς. Ίσως, μάλιστα, θα ήταν καλύτερο να αφήσεις τον σύζυγο να ενημερώσει το παιδί, σε μια κουβέντα «πατέρα- γιου», ενώ εσύ απασχολείς την κόρη σας, ώστε να μην τους ενοχλήσει κανείς.

4. Να είσαι ειλικρινής.
Παρ’ όλο που το όλο θέμα μου προκαλούσε αμηχανία και με έκανε να αισθάνομαι άβολα, μίλησα ανοιχτά στο παιδί μου για την σεξουαλική επαφή, την γονιμοποίηση και την εφηβεία. Ενημέρωσα τον γιό μου για τις ευθύνες που συνεπάγεται το να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός και τους πιθανούς κινδύνους (π.χ. ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.α.). Πρέπει να λέμε στα παιδιά την αλήθεια και να είμαστε ανοιχτοί. Έτσι, όχι μόνο το παιδί θα λάβει απάντηση σε όσα το απασχολούν, αλλά θα αισθανθεί ότι είναι στραμμένη η προσοχή επάνω του, οπότε θα σε εμπιστεύεται ευκολότερα.

5. Προσπάθησε να διαπιστώσεις τι γνωρίζει ήδη.
Αφού είπα στον γιό μου ό,τι είχα προετοιμάσει, τον ρώτησα εάν είχε καμία ερώτηση να μου κάνει. Είχε πολλές. Με υπομονή απάντησα σε όλες. Τον ρώτησα, επίσης, να μου πει εάν γνώριζε και από αλλού κάποιες από αυτές τις πληροφορίες και άρχισε να μου λέει για συζητήσεις που είχε με τους φίλους του στο σχολείο. Έτσι, κατάφερα να «διορθώσω» κάποιες εσφαλμένες πληροφορίες και να του δώσω μια άλλο οπτική. Στη συνέχεια, του έδωσα ένα σχετικό βιβλίο και τον παρότρυνα να επαναφέρουμε την κουβέντα, αφού το διαβάσει.

6. Να είσαι διαθέσιμη.
Μετά την κουβέντα μας, εξήγησα στον γιο μου πως μπορεί να με ρωτήσει ό,τι θέλει σχετικά με το θέμα ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να στρέφονται σε εμάς για απαντήσεις.

7. Να επαναφέρεις τη συζήτηση σε τακτά διαστήματα.
Εμείς οι γονείς συχνά νιώθουμε ανακούφιση μόλις ολοκληρωθεί η επίμαχη συζήτηση. Πρέπει, ωστόσο να έχουμε υπ’ όψιν πως αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά συζητήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή ενημέρωση, καθώς έχουν άλλες απορίες στα εννιά τους χρόνια, άλλες στα έντεκα και άλλες στα δεκατέσσερα. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, κατέστησα σαφές στον γιό μου πως είναι ευθύνη και καθήκον των γονιών να ενημερώνουν τα παιδιά τους για το σεξ, και όχι των φίλων. Του έδωσα ένα φιλί στο μέτωπο και τον αγκάλιασα σφιχτά. Μέσα μου ήθελα να παραμείνει παιδάκι για πάντα, αλλά ξέρω πως- πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσω- θα έχει γίνει ολόκληρος άντρας και είμαι χαρούμενη που μπορώ να του δώσω χρήσιμες συμβουλές στο ταξίδι προς την ενηλικίωση. Καλή δύναμη!